În luna decembrie, cele mai multe case au pe ușa de la intrare o coroniță verde de brad, împodobită cu diverse elemente colorate care au rolul de a atrage toate privirile. Chiar dacă în zilele noastre aceasta are un rol pur decorativ, semnificația coroniței de Crăciun este una puternică și cu rădăcini creștine. Această decorațiune tradițională își are originile încă din existența Romei și a Greciei antice, fiind un simbol proeminent al victoriei și puterii celor două teritorii. Până să fie utilizată în perioada Crăciunului, coronița era folosită pentru a împodobi sportivii care câștigau Jocurile elene. Acestea obișnuiau să fie decorate cu țelină sălbatică, măslin și pin, sau cu frunze și flori, însă acesta din urmă erau oferite cu alte ocazii. Spre exemplu, în Imperiul Persan ele erau purtate doar de persoanele cu o importanță ridicată în stat.
Ce semnifică coronița de Crăciun?
La ora actuală, coronițele de Crăciun sunt unele dintre cel mai des întâlnite simboluri ale sărbătorilor de iarnă. Le putem regăsi pe fiecare ușă de la intrarea în locuințe, fiind deseori obținute din crenguțe proaspete de brad și diferite decorațiuni care pot avea pe lângă un aspect divin, inclusiv un miros aparte.
Principalul simbol al coroniței de Crăciun este forma acesteia de cerc, care semnifică eternitatea, puterea și viața veșnică. Întrucât nu are început și nu are sfârșit, coronița de Crăciun simbolizează implicit viața umană, care este una circulară. În plus, nuanța pregnantă de verde este asimilată cu unitatea și eternitatea, fiind și un simbol creștin aferent suferinței îndurate de Iisus Hristos, alături de triumful Lui împotriva morții.
Potrivit scrierilor, frunzele ascuțite ale bradului ar fi dus inițial cu gândul la coroana de spini purtată de Iisus Hristos pe cruce, în timp ce globurile semnifică picăturile de sânge.
Care este rolul coroniței de Crăciun iarna?
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, coronița așezată pe ușa de la intrare sau chiar pe fereastră reprezintă o invitație oferită de familie spiritului Crăciunului. Astfel, acesta este așteptat să intre în casă și să ofere noroc gazdelor, fiind un obicei care își are rădăcinile încă din Roma antică. Pe atunci, coroanele erau prezente pe uși ca semn de victorie în războaie.
În același timp, grecii antici aveau o tradiție în a agăța coroanele de flori pe ușile persoanelor pe care le iubeau, drept simbol al devotamentului.
Rolul jucat de culorile verde și roșu în coronița de Crăciun
În zilele noastre, coronițele de Crăciun sunt extrem de versatile și diferite nu doar în materie de decor, ci și în ceea ce privește nuanțele utilizate. Însă, cele de verde și roșu sunt și cel mai des întâlnite, având o adevărată semnificație simbolică. Spre exemplu, verdele coincide cu viața veșnică a sufletului, având un rol aparte. Roșul reprezintă sângele pe care Isus Hristos L-a vărsat pe cruce, semnificând suferința și sacrificiul făcut.
Indiferent că sunt obținute din materiale naturale, lucrate manual sau realizate într-o modalitate automatizată, coronițele de Crăciun transmit mereu un semn de pace și de bucurie fiecăruia dintre noi!