În fiecare an, sfântul Ioan Botezătorul sau sfântul Ion este sărbătorit pe data de 7 ianuarie. Această zi este una extrem de importantă pentru mulți dintre noi, întrucât este ziua care ne aduce aminte de personajul care L-a botezat pe Hristos în râul Iordan. Bineînțeles că alături de aceste elemente extrem de importante își fac loc și diverse tradiții și obiceiuri care încă se respectă în zilele noastre. Rămâi alături de noi și descoperă tot ceea ce trebuie să știi despre această sărbătoare impunătoare!
1. Ce se sărbătorește pe 7 ianuarie?
Pe lângă sărbătoarea sfântului Ion, în data de 7 ianuarie sărbătorim inclusiv Crăciunul pe rit vechi. Potrivit învățămintelor, acesta mai poartă numele și de calendar iulian sau calendar pe stil vechi, care se află la o distanță de 13 zile în comparație cu calendarul oficial.
2. Ce știm despre sfântul Ioan Botezătorul?
Tot ceea ce cunoaștem despre sfântul Ioan Botezătorul ne-a fost transmis din generație în generație, motiv pentru care îl celebrăm inclusiv în zilele noastre. Acesta a făcut parte din familia preotului Zaharia, menționând faptul că mama sa era înrudită cu Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos. Rolul pe care sfântul Ion l-a avut a fost unul de căpătâi, întrucât acesta a început să predice chiar înaintea Mântuitorului. Astfel, acesta a început să pregătească poporul pentru perioada lui Iisus Hristos.
De asemenea, acesta a început prin botezarea oamenilor în râul Iordan. Această tradiție avea rolul de a pregăti fiecare adept pentru adevăratul botez, adus chiar de către Iisus Hristos. Mai mult decât atât, sfântul Ioan avea mulți ucenici și chiar dacă nu avea darul povestirii, acesta reușea să atragă oamenii direct la el.
3. Cum a murit sfântul Ioan Botezătorul?
În timpul vieții sale, sfântul Ioan Botezătorul obișnuia să fie smerit și să poarte o haină din păr de cămilă, alături de o curea din piele. În ceea ce privește elementele pe care le mânca, sfântul Ioan Botezătorul se rezuma la locustele, acesta fiind un soi de arbore care nu se mai întâlnește în zilele noastre. Mai mult decât atât, el obișnuia să trăiască într-o peșteră pustie, însă și-a găsit sfârșitul atunci când a fost prins de Irod și condamnat la moarte.
Potrivit Evangheliei, Irod a fost cel care a ordonat să îi fie tăiat capul sfântului Ioan Botezătorul, rugăminte care a venit din partea Irodiadei. Acest lucru s-a datorat faptului că Ioan îi comenta mereu lui Irod despre faptul că trăia cu Irodiada, aceasta fiind soția fratelui său. Pentru a-l putea convinge pe Irod de această solicitare, Irodiada s-a folosit de fiica sa, Salomeea, să îi ceară lui Irod capul lui Ioan drept răsplată.
Conform scrierilor, sărbătorirea tăierii capului sfântului Ioan Botezătorul are loc la 29 august în fiecare an. Acest lucru reprezintă încheierea anului bisericesc, dat fiind faptul că un nou an bisericesc începe pe data de 1 septembrie.
Una dintre cele mai cunoscute tradiții este reprezentată de stropirea casei cu agheasmă nouă, pentru a ne feri de boli.