Noi, Romanii, suntem cunoscuti peste tot in lume ca fiind cei mai petrecareti oameni. Indiferent ca ne este usor sau greu noi ne distram cu orice ocazie, fie ca este sarbatoare, fie ca facem noi sa fie sarbatoare. Ne apropriem de sfarsitul lunii octombrie, deci ne apropriem de Halloween. Dar ce stim despre aceasta sarbatoare? De unde vine si ce semnifica?
Noi cunoastem aceasta sarbatoare ca fiind una Americana, insa si in America a fost adusa de valul de imigranti care au poposit pe continent in anii 1840. Aceasta sarbatoare dateaza inca de pe vremea vechilor celti. Halloween-ul isi are originea in Biserica Catolica si se sarbatoreste pe data de 1 Noiembrie. In aceasta zi catolicii sarbatoresc “Ziua tuturor sfintilor”. Insa de pe vremea vechilor celti sarbatoarea are loc in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie. Celtii credeau ca in aceasta noapte spiritele celor morti se intorc printre cei vii. Si cum cei vii nu doreau sa fie posedati se imbracau in costume cat mai inspaimantatoare si se plimbau pe strazi pentru a alunga spiretele.
Tot de aici se trage si traditia cioplirii dovlecilor si a punerii unei lumanari in interior. Dovlecii trebuie si ei sa fie inspaimantatori pentru a alunga spritele rele. Cum sarbatorim Halloween-ul? In Romania aceasta sarbatoare este cunoscuta ca fiind “Ziua mortilor” si are loc pe data de 1 noiembrie. La sfarsitul secolului trecut sarbatoarea a luat amploare, fiind preluata de mult mai multe tari. Astazi Halloween-ul se bucura de o mare popularitate si este sarbatorit cu mare fast. Cu aceasta ocazie se organizeaza adevarate carnavale, petreceri mascate,cu costume si masti inspaimantatoare, fabricate cu mare grija si stil. Fabricarea costumelor de Halloween este o adevarata arta, deoarece fiecare persoana vrea sa fie cat mai originala astfel costumul se realizeaza manual si se acorda mare atentie pana si la cel mai mic detaliu. La o astfel de petrecere intalnesti vrajitoare, zombie, vampiri, mumii, stafii si neuitatul felinar din dovleac scobit in interior cu lumanare si care are gura, nas si ochi.
O sarbatoare asemanatoare intalnim si la ortodoxi, si anume Sf. Andrei. In curand voi scrie si despre semnificatia sarbatorii crestine ortodoxe “Sf. Andrei”, care se aproprie cu pasi repezi. Deci Halloween-ul este o sarbatoare cunoscuta pe plan international. O varianta mult mai cunoscuta a Sf. Andrei, la fel cum este si 14 februarie “ Ziua indragostitilor ”, cand noi imediat pe 24 februarie sarbatorim varianta romaneasca a acestei sarbatori “Dragobetele”. Si cum ziceam noua ne place sa sarbatorim, asa ca nu ratam nici o ocazie.