Crăciunul este una dintre sărbătorile cele mai așteptate de pe parcursul anului, fiind celebrată în nenumărate țări din întreaga lume. Bradul de Crăciun este, la rândul lui, un simbol nelipsit de pe parcursul lunii decembrie, întrucât acesta reușește să aducă spiritul Crăciunului în fiecare casă și să ne înfrumusețeze locuința. De altfel, pentru mulți dintre noi împodobirea bradului de Crăciun reprezintă cea mai frumoasă tradiție pe care o urmăm cu strictețe de la an la an. Însă, este interesant să aflăm de unde provine acest obicei și cât de vechi este.
Care este istoria împodobirii bradului de Crăciun?
Împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție care a fost preluată de la triburile germanice și înfrumusețată cu ajutorul decorațiunilor pe care le avem în prezent. Obiceiul a intrat în tradiția noastră abia la jumătatea mileniului trecut și are o semnificație aparte. Spre exemplu, forma triunghiulară a bradului de Crăciun simbolizează Sfânta Treime, în timp ce decorațiunile folosite la împodobit semnifică bogăție și cunoaștere, similar cu pomul sacru existent în Grădina Edenului. Tot aici erau prezente și merele, cunoscute drept fructe ale cunoașterii.
Inclusiv dacii aveau un obicei în care bradul era prezent, acesta fiind tăiat la o nuntă sau la înmormântarea unei persoane. În ambele situații, acesta era împodobit cu dulciuri și diverse podoabe, fiind un semn că divinitatea se îmbină cu natura.
Care este semnificația bradului de Crăciun?
În cele mai multe tradiții, bradul în care sunt puse fructe, lumânări, nuci, flori și panglici reprezintă un pom al vieții, care aduce noroc și bun augur în orice locuință. În special în arta populară, bradul este foarte des întâlnit, fiind un simbol regăsit în ștergare, ii și covoare.
Astăzi, tradiția împodobirii bradului de Crăciun este un moment de bucurie pentru multe familii, indiferent de mediul în care acestea trăiesc. Potrivit scrierilor, de cele mai multe ori bradul este adus de Moș Crăciun pe timpul nopții, când cei mici dorm. Cu toate acestea, în ultimul timp împodobirea lui s-a transformat într-o tradiție de familie, la care participă fiecare membru.
De asemenea, decorațiunile folosite la împodobirea bradului de Crăciun au o semnificație aparte, printre care menționăm și îngerașii care vestesc nașterea Pruncului Sfânt. În același timp, Steaua din vârful bradului este Steaua vestitoare a Nașterii Domnului Isus.
Care sunt tradițiile în țara noastră?
Împodobirea bradului de Crăciun obișnuia să fie o activitate realizată eminamente în seara de 24 decembrie. Această tradiție a fost modificată, întrucât brazii se împodobesc la diferite date, potrivit preferințelor fiecărei familii.
Pe teritoriul țării noastre, bradul rămâne în locuință zile întregi după trecerea sărbătorilor de Crăciun. Acesta reprezintă o decorațiune de sezon extrem de importantă, care de obicei este scos din casă înainte de Bobotează. În trecut, acesta era folosit ulterior sărbătorilor de iarnă pentru a încălzi casa, lemnul rămas din acesta fiind pus în sobă. Această activitate este încă una plină de nostalgie, întrucât bradul de Crăciun care a fost adus în casă și folosit pe perioada sărbătorilor de iarnă este alungat pentru noul an.